Фондове ще насърчават предприемачеството у нас

lucarski1

По новата ОП „Конкурентоспособност“ ще бъдат създадени фондове за насърчаване на предприемачеството. Чрез тях до 2020 г. за финансиране на идеи за стартиране на собствен бизнес ще бъдат разпределени 114 млн. евро. Това съобщи икономическият министър Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, поставен от депутатите Александър Ненков и Христо Гаджев, за мерките на правителството в подкрепа на малкия и средния бизнес.

Чрез фондовете ще бъде подобрен достъпът до финансиране на малките и средните предприятия, ще бъдат финансирани стартиращи предприятия, идеи от жени предприемачи, млади предприемачи, както и на хора над 50 години, които искат да започнат свой бизнес, уточни Лукарски, цитиран от investor.bg.

По думите на икономическия министър предстои и реформа, която да намали бюрокрацията. С помощта на промяната нова фирма ще може да бъде регистрирана в рамките на 3 дни, а всички необходими лицензи и разрешителни за дейността да се получават в рамките на един месец. Въвеждането на дуалното образование също е част от усилията на правителството в подкрепа на малкия бизнес, защото чрез него учениците получават практически умения, но и насоки за развитие на собствени бизнес начинания, стана ясно още от думите на Лукарски.

Към момента в Министерството на икономиката се изпълняват общо четири проекта за насърчаване на предприемачеството, уточни още той. По тях са създадени 20 тренировъчни компании, през които са преминали общо 1 900 ученици.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.