Условията за правене на бизнес у нас се подобряват

business_administration_iped

България е улеснила стартирането на бизнес на територията на страната като намали размера на регистрационните такси. Това се казва в доклад на Световната банка, озаглавен: „Правенето на бизнес“ 2014 г. В него са разгледани общо 189 икономики в областта на 10 основни теми. Според доклада страната ни се нарежда на 38-мо място в класацията за най-добрите места за правене на бизнес, като през миналата 2013 г. е била с две места нагоре.

В класацията на челната позиция за 2014 г. се нарежда Сингапур. В топ 10 на икономиките с най-благоприятна за бизнеса регулаторна среда влизат Нова Зеландия, Хонг Конг, Китай, Дания, Република Корея, Норвегия, Съединените щати, Обединеното кралство, Финландия и Австралия.

„За първи път тази година докладът “Правене на бизнес” обобщи данни за още един град от 11-те икономики с население от над 100 милиона души. В Руската федерация докладът анализира бизнес регулациите както в Москва, така и в Санкт Петербург“, съобщават от Световната банка, цитиран от econ.bg.

Тазгодишните данни показват, че по отношение на регулаторната рамка, страните в Европа и Централна Азия продължават да подобряват условията на работа за местните предприемачи. Изчисленията сочат, че 85% от икономиките в двата региона са реализирали поне една регулаторна реформа, насочена към улесняване на правенето на бизнес.

Въпреки добрите резултати за държавите от Стария континент и от централната част на Азия, докладът на Световната банка показва, че е необходимо въвеждането на още реформи в нормативната уредба. „Това важи с най-голяма сила в области като издаване на разрешения за строеж, получаване на достъп до електроенергия, както и трансгранична търговия - области, в които икономиките от региона са в долната половина на световната класация“, се посочва в документа.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.