Т. Дончев: Експортът беше един от моторите на растежа за 2015 г.

donchev

Растеж над 4 % е висока цел. Но той не е много по-различен от другия растеж - на културите. Доколкото за него са необходими две неща. Важно е климата, това е безспорно важно, но са важни и грижите на стопанина. Това, върху което можем да влияем са грижите на стопанина. Така коментира пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев вчерашните думи на премиера за очакван ръст на икономиката за 2016 г. 

Вицепремиерът не се ангажира с прогноза какви ще са цените на горивата. "Трудно е да се пророкува", предупреди Томислав Дончев, посочвайки, че цената на петрола зависи и от политическите процеси в Близкия изток, които са трудно прогнозируеми.

Чакат се резултатите от секторен анализ на българския пазар - дали е достатъчно конкурентен и дали предлага най-добрите условия за клиента, каза Томислав Дончев. Този анализ трябва да бъде изготвен от Комисията за защита на конкуренцията. И ако България не може да влияе на външните фактори, то може да влияе на състоянието на вътрешния пазар, каза още Томислав Дончев. Той посочи като допълнителен благоприятен фактор ниската цена на еврото, която благоприятства износа.

Един от моторите на растежа през 2015 г. беше експортът, чийто ръст ще бъде над 12% на годишна база, изтъкна вицепремиерът и добави, че това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.