Трети сме по най-ниска конкурентоспособност в Европа

competence

България заема 55-о място от 61 икономики през 2015 г, показват данните в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението, Швейцария(Institute for Management Development ‐IMD). През миналата 2014г. страната ни се е класирала на 56-­o място.

Профилът на българската конкурентоспособност показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015, но и с нивата от 2010 г., съобщава Дарик.

България остава сред най-­неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна.

Страната остава далеч от най-­‐доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г.- признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и проведат последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства на регионите, която да се основава на дългосрочна стратегия за развитие на конкурентоспособността.

Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в международната конюнктура.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.