Трайна е тенденцията за увеличаване на износа на България от началото на годината

русе-везиева

“Трайна е тенденцията за увеличаване на износа на България от началото на годината, въпреки известното забавяне през юли, както към ЕС, така и към трети страни”. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева  на среща с представители на бизнеса в Русе.

На срещата са обсъдени теми, свързани с интереса от двустранното сътрудничество между България и Молдова. Зам.-министър Везиева представи възможностите за взаимна търговия и инвестиции след седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество, която  се проведе на 10 и 11 септември в Кишинев под съпредседателството на  зам.- министъра на икономиката. Тя акцентира върху възможностите за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост, фармацията, туризма и IT индустрията и възможностите, които предоставят свободните икономически зони и индустриални паркове в Молдова. В Русе ще бъде организиран в най-скоро време и българо-молдовски бизнес форум.

На срещата пред бизнеса в Русе бе представен и новият регионален координатор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия /ИАМСП/ за града г-н Стоян Янев. Зам.-изпълнителният директор на  /ИАМСП/ Никола Стоянов обясни, че създаването на собствена регионална мрежа в страната и центрове за реално подпомагане и развитие на бизнеса по места ще спомогнат да достигне повече информация за възможни инвестиции към бизнеса.

По време на дискусията главният директор на дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност, управляващ орган на ОП "Иновации и конкурентоспособност" г-жа Ивелина Пенева, представи възможностите за кандидатстване по обявената схема за подобряване на производствения капацитет, както и по предстоящите схеми за кандидатстване по новата  програма, обвързана с иновации и енергийна ефективност.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.