Създават мрежа за малките и средни компании в цялата страна

business

Малкият и среден бизнес вече започва да получава директна информация по места в страната за чуждите пазари и какво се търси като продукция, стоки, услуги или партньори. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева при откриването на конференция „Възможности за насърчаване на малкия и среден бизнес в Бургас“, която се проведе в местния „Бизнес инкубатор“. 

Търговските представители на България зад граница след като подадат информация към Агенцията за малки и средни предприятия за чуждите фирми и за нуждите като стоки, продукти, услуги или поддоставчици, които се търсят в България, вече ще се разпраща на регионалните представители. От своя страна регионалният офис на агенцията ще я изпраща веднага и директно на фирмите, обясни Захариева. Това ще важи и за Бургас, където тя представи първия регионален ръководител Тодор Илиев.

Общината предоставя офис в местния бизнес инкубатор, каза кметът Димитър Николов. Офисът ще обслужва местните малки и средни компании в Бургас, които са около 16 000. Според него фирмите не са добре информирани какви възможности има по оперативните програми за реализиране на проекти и финансиране.

Искаме да направим мрежа за малките и средни компании в цялата страна, подчерта евродепутатът Ева Паунова. Целта е да получават информация за финансиране, сътрудничество, търсене на нови пазари и кредитиране, допълни тя. Евродепутатът Мария Габриел обясни, че се цели като цяло премахването на административната тежест. Ева Паунова пък похвали администрацията на община Бургас като много добра и работеща с бизнеса.

Държавата ще получава и обратна връзка за нуждите на фирмите и към кои сектори да насочи усилия за подпомагане, каза зам.-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов. Регионалният офис в Бургас ще запознава компаниите с възможностите за участие в търговски мисии в чужбина, изложения и панаири. Съответно това да доведе до повишаване на износа им на стоки и услуги на външните пазари.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.