Сурвакат ни с нови данъци за 2016 г.

taxes1

На фона на цялата драма, обзела държавата ни през последните дни, един данък вся смут в политическото пространство и стана повод за искане на оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Още неотшумял скандалът с оставката на првосъдния министър Христо Иванов, се появи нов такъв, свръзан с т. нар. „данък уикенд”. Данъкът бе бламиран от народните представители в пленарна зала преди месец.

Какво предвиждаше „данък уикенд”

Министерството на финансите (МФ) предлагаше всяка компания, която има автомобил или имот на стойност повече от 5 хил. лв., да води отчетност какви километри и каква площ се използва за лично и за служебно ползване. Тази информация трябваше да се изпраща до НАП, а агенцията по формула, определена от финансовия министър, щеше да казва каква част от данъчния кредит се възстановява.

Срещу данъка много остро възразиха от политически сили от управляващата коалиция. Срещу него се противопоставиха и бизнеса, и синдикатите.

В защита на „данък уикенд“ от финансовото министерство изчислиха, че благодарение на него ще съберат в хазната допълнителни 100 млн. лева. От там посочиха още, че в някои страни фирмените коли имат регистрационни номера с различни цветове и по този начин обществото следи кой кара колата в работно време и кой не. В Швеция пък предварително се декларира кога и за какво се използват служебните автомобили.

Депутатът от БСП Румен Гечев от своя страна заяви, че вместо да се мисли как правилно да се обложи бизнесът, депутатите се занимават с автомобили. Патриотичният фронт (ПФ) също критикуваха идеята за „данък уикенд“.

“Не е ясно как ще се установяват нарушителите, а и все пак живеем в България и все ще се намери някоя машинка, която да пренавие километража на служебната кола“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров даде пример, че ако Гранична полиция засече някой със служебна кола, който е тръгнал за Турция и се вижда, че той е със семейството си, значи използва колата за лично облагодетелстване.

След бламирането на данъка от МФ обявиха, че този налог и сега е в сила, валидно от 1 януари 2014 г. Реално той ще бъде въведен с наредба на МФ, като всички фирми ще трябва да декларират в каква степен ползват активите си за лични нужди.

Въвеждането на данъка доведе до истерия, особено при малките и средни фирми, като се заговори дори и за деклариране на ползването на лаптопи и таблети за лични нужди. Според данъчни специалисти, обаче, това няма да е нужно. Основните декларации ще бъдат единствено за ползването за лични нужди на самолети, яхти, скъпи автомобили и резиденции.

Именно тази наредба на МФ даде основания на шефа на ДСБ и вече депутат от опозицията Радан Кънев да поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Горанов въвежда един отхвърлен от парламента данък с правилник , а това не се допуска дори от Конституцията. Това е поводза искане на оставка дори от колегите от мнозинството, защото те повечето не подкрепиха този данък, изтъкна Радан Кънев. И допълни, че финансовият министър Владислав Горанов е голяма щета и за ГЕРБ, и за коалицията.

В отговор премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че си "дава здравето" за стабилността на страната, а всеки, който атакува финансовия министър, помага на контрабандата.

Данък ракия

Още един данък нажежи политическото пространство през последния месец – т. нар. данък ракия. Според новоприетия закон всички казани над 500 литра трябва да бъдат оборудвани с измервателни уреди, свързани с НАП и за добитата ракия трябва да се плаща акциз. Досега това беше валидно за казаните над 1000 литра.

Предложението реално беше внесено от депутата от Патриотичния фронт Полина Карастоянова. Последваха обвинения от нейния шеф в партията Валери Симеонов, че е лобист на големите алкохолни производители. Дори й беше поискана оставката като депутат и шеф на Комисията по кулутура и медии. За нея обаче се застъпиха депутатите от ВМРО в Патриотичния фронт и тя не бе изключена от парламентарната група.

"И днес, ако имам възможността да го направя, аз бих била вносител на това предложение, защото то е професионално, аргументирано, има много ясни мотиви”, каза тя.

Променя се това, чеселските ракиджийници няма да могат да имат съдове за приготвяне на алкохол над 500 литра. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. По думите й тези селски ракиджийници ще бъдат едни малки обекти за варене на ракия. Тя обясни, че според промените от юни до декември ще се вари ракия.

"Това е, когато гроздето и плодовете растат“, обясни депутатът и добави, че в единични случаи ще може да се вари ракия и януари и февруари.

„Дадена е възможност с подаването на декларация до Агенция „Митници“ съответният казан да продължи да вари, само че той ще бъде под специално наблюдение от агенцията“, каза още Стоянова и посочи, че при такъв тип производство става дума за варене на ракия от плодове и грозде от собствено производство.

Акциз на цигарите

С още един данък сурвакаха депутатите българските граждани. Пушачите вече ще плащат с около 40 стотинки по-скъпо цигарите си.

Депутатите приеха промените за намаляване на специфичния акциз на цигарите от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса.

Увеличиха обаче пропорционалния акциз от 25% на 38% от продажната цена за 2016 г., а за 2017 г. пропорционалният акциз се вдига на 40 на 100 от продажната цена, като преди вдигането трябваше да бъде 27 на 100. За 2018 г. акцизната пропорционална ставка се променя с 42 на 100 от продажната цена.

По време на дебатите Валери Симеонов от ПФ, обясни, че смисълът на акциза и на политиката на всяка държава е да ограничава въздействието на вредните навици. Той се противопостави на това скъпите цигари да поскъпват с по-бързи темпове от евтините и припомни, че разходите за здравеопазване са много по-големи при бедните хора, които внасят по-малко пари в бюджета за здраве.

Депутатите от РБ се възпротивиха на предложението за по-малко поскъпване на евтините цигари. Според тях те обслужвали конкретен човек, собственик на цигарен холдинг.

Поскъпва акциза за метана за отопление

От 2016 г. акцизът за газьола и керосина ще се повиши от 50 лв. на 646 лв. за 1000 л, а на тежките горива и масла за отопление - от 50 на 400 лв. за 1000 кг.

Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, като нулева остава ставката за втечнения нефтен газ.

От Министерството на финансите предлагаха пропан-бутанът в газовите бутилки за бита да бъде обложен с 340 лева за 1000 кг. Идеята обаче е отпаднала между първо и второ четене на законопроекта.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове се въвежда нулева ставка за биогаза за 1 гигаджаул.

Според управляващите повишението на акциза няма да доведе до повишение на разходите на училища и детски градини, тъй като те ще бъдат субсидирани допълнително, а и ще намали корупцията при търговията с тези горива.

Съвсем нормално бизнесът се противопостави срещу повишението на акцизите и данъците, както и срещу все по-трудните условия за деклариране на разходите. Работодателите отчитат, че няма дани за отражението на предприетите закони върху икономиката на страната. Според тях по-скоро по-високите данъци ще понижат растежа на Брутния вътрешен продукт, който и сега е незадоволителен.

Автор:Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.