„Стара планина холд” АД планира увеличение на инвестициите през следващата година

investment-2

През 2016 г. „Стара планина холд” АД планира увеличение на инвестициите, наетите и работните заплати, като прогнозира ръст на консолидираните приходи от продажби догодина. Това са част от плановете на компанията, публикувани чрез БФБ-София.

Съветът на директорите на компанията предвижда консолидираните приходи от продажби през 2016 г. да достигнат 178 млн. лв., а това е ръст от 2.3% спрямо очакванията за 2015 г. За тази година продажбите на предприятията от групата ще достигнат 174 млн. лева, което би довело до 1.1% ръст над бизнесплана, но е с 4.1% по-ниско в сравнение с 2014 година. За текущата година „Стара планина холд” АД очаква нетна печалба от 4.75 млн. лв.

„Стара планина холд” АД и предприятията от нашата група изпращат една трудна, но сравнително успешна година“, заключава ръководството.

Това „ни дава сигурност, че за поредна година част от нея ще бъде разпределена като дивидент за акционерите на холдинга. Традиционно дивиденти ще разпределят и най-големите предприятия от групата“, пише ръководството на „Стара планина холд” АД до инвеститорите и акционерите.

През 2016 г. дружеството, което влиза в състава на водещия индекс SOFIX, прогнозира увеличение на инвестициите от 9.5% до 17.8 млн. лв., а за 2015 г. инвестициите в цялата група ще достигнат 16.2 млн. лв. Те са осигурени от собствени средства и са с 35% повече спрямо бизнес плана.

От там предвиждат инвестиции през 2016 г. чрез модернизиране на производствените мощности, както и чрез развитие на организационния капацитет и човешките ресурси в дружествата. Над 8% от инвестициите са в сферата на социалните дейности, посочват от „Стара планина холд” АД.

През 2016 г. компанията предвижда увеличаване на наетите лица с 1.5% и ръст на разходите за възнаграждения с 2.8%. Броят на наетите лица в края на 2015 г. е с 2.5% по-малък от последното тримесечие на 2014 г., а годишният ръст на оперативните разходи в групата е 0.4%. Ръстът на възнагражденията в тези предприятия през тази година е 3.2%.

Прогнозите се основават на постигнатите резултати през настоящата година, както и на бизнес плановете на предприятията за 2016 г., и очакванията, свързани с европейските пазари през следващата година.

В „Стара планина холд” АД се включват машиностроителните „М+С Хидравлик” АД и „Хидравлични елементи и системи” АД и производителят на акумулатори „Елхим Искра” АД. Също така в него е включено и „Българска роза” АД.

На 15 декември е последната сделка с акции на „Стара планина холд” АД на цена 3.571 лв. От началото на годината те поевтиняват с 16.95% за брой и са надолу с 21.52% за година назад, като пазарната капитализация на компанията е 74 991 000 лв. Компанията е разпределила брутен дивидент от 0.1014 лв. на акция за 2014 г.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.