Срокът за изплащане на гарантираните влогове ще намалява поетапно

geld

Срокът за изплащане на гарантираните влогове при настъпване на гаранционно събитие ще намалява поетапно. Tова реши на вчерашното си заседание правителството, като прие проектозакон. Той предвижда към 1 януари 2024 г. срокът трябва да е 7 работни дни от датата, на която депозитите са станали неналични.

Целта на проекта на Закон за гарантиране на влоговете в банките е да въведе в българското законодателство изискванията на директива на ЕС относно схемите за гарантиране на депозити.

С новата директива се въвеждат правила за по-добра защита на вложителите в банки чрез постигането на унифицирани правила за гарантиране на влоговете в Общността, ясен обхват на гаранцията, по-кратки срокове за изплащане, подобрена обмяна на информация и строги изисквания за финансиране. Това ще доведе до укрепване на доверието на вложителите във финансовия сектор в държавите-членки на Европейския съюз, както и до осигуряване на по-голяма финансова стабилност в целия вътрешен пазар.

Със законопроекта България въвежда съкратения 7-дневен срок едновременно с влизането в сила на закона, като няма да се възползва от преходния период. По този начин правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална степен.

Очаква се законопроектът да бъде приет приоритетно, тъй като с него са отстраняват идентифицирани несъответствия от страна на Европейската комисия със стартирала процедура за нарушение, част от досъдебна фаза по неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.