Сирма планира IPO и последващо листване на БФБ-София

stock-exchange

Софтуерният разработчик  „Сирма Груп Холдинг“ АД (Сирма) подготвя първично публично предлагане (IPO)и последваща регистрация на Българска фондова борса, с което ще даде възможност на по-широк кръг инвеститори да станат част от успеха на българска ИТ индустрия.

„Това е естествена крачка в развитието на Сирма. След преструктурирането в холдинг през 2009, сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари. Имаме и много високотехнологичниидеи и разработки,  за които имаме пълното ноу-хау, и вярваме че успешно ще се реализират на световния пазар“, заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“ АД.

Сирмаима над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Компанията е реализирала стотици успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка, а партньори и клиенти са международни гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens,  както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ. Сред знаковитепроекти на групата са платформитеза управление на съдържание науеб порталите на Би Би Си (BBC) за Световното първенство по футбол през 2010и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012, а от края на миналата година клиент стават иFinancial Times.

Общото събрание на акционерите на „Сирма Груп Холдинг“ АД реши да предложи на потенциални инвеститори 16 млн. нови акции по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Емисионната цена ще бъде определена в диапазона от 1.20 лв. до 1.65лв. на акция, а капиталът на холдинга ще се увеличи от настоящите от 49 837 156  лева до 65 837 156 лева.

Мениджър на публично предлагане е водещият инвестиционен посредник „ЕЛАНА Трейдинг“, който изготви и проспекта за публично предлагане на емисията. Документът очаква одобрение на Комисията за финансов надзор (КФН).

Мирослав Стоянов, директор Инвестиционно банкиране в „ЕЛАНА Трейдинг“ сподели: „Многобройни са коментарите на местни и чуждестранни инвеститори за липсата на достатъчно добри компании на българската фондова борса, които да привлекат тяхното внимание. Считам, че Сирма, принадлежаща към един изключително перспективен отрасъл и доказала се с проекти на възможно най-високо ниво, е една такава компания. Тя може да даде началната искра за повишаването на активността на инвеститорската маса и завръщането на публичното предлагане като атрактивен начин за набиране на капитал за различни емитенти“.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.