Сезираме ЕК заради въведения 26 % данък върху сделките и транзакциите от Гърция

finance1

България сезира Европейската комисия заради въведения 26-процентов данък върху сделките и транзакциите от Гърция, съобщиха от финансовото министерство.

Мярката, насочена към България, Кипър и Ирландия, е дискриминационна и непропорционална спрямо останалите държави - членки на ЕС. Според документите, изпратени до еврокомисаря по икономически, финансови въпроси и данъчно облагане Пиер Московиси, въвеждането на подобен дискриминационен налог върху част от страните от Европейския съюз ще подкопае цялостното функциониране на вътрешния европейски пазар.

За миналата година стокообменът между България и Гърция е за над 2,8 млрд. евро, като спада с 5,5 на сто спрямо 2013-а г., посочват от финансовото министерство. Стокообменът е положителен за България със 144 млн. евро.

Според българската страна мярката, предприета от гръцките власти, създава опасен прецедент, който може да бъде повторен и от други страни спрямо държави - членки с по-благоприятни данъчни режими. Корпоративният данък у нас е 10 % и е сред най-ниските в Европейския съюз.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.