Само едно дружество ще предложат на търга на БФБ

bfb

На предстоящия пореден Неприсъствен публичен търг (НПТ), чрез който ще се проведе приватизация на Българска фондова борса, ще бъде предложено едно единствено дружество за приватизация. Това е „Русалка” ЕООД, гр. Варна, собственост на държавата в лицето Министъра на труда и социалната политика. Досега това не се е случвало, като на търговете за приватизация през борсата бяха предлагани много повече дружества.

За приватизация ще бъдат предложени всичките 8 495 дяла на „Русалка” ЕООД, представляващи 100% от капитала на дружеството. Номиналната стойност на един дял е 100 лв., а началната цена на пакета е 390 770 лв.

Началната дата на търга е 16.03.2015 г. (понеделник), а крайната дата е 27.03.2015 г., като тези дати бяха публикувани в Държавен вестник.

"Русалка" ЕООД се занимава с отдих на работниците и служителите на Министерство на труда и социалната политика, както и с организиране на индивидуален и групов туризъм, и отдих при комплексно обслужване на български и чуждестранни лица. Дружеството работи в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

"Русалка" ЕООД притежава 1 600 650 броя обикновени поименни акции от капитала на "Тривиа тур" АД, което е със старо наименование "Русалка тур" АД. Номиналната стойност на тези акции е 1 600 650 лв., като те са с балансова стойност в размер на 310 хил. лв. Пакетът представлява 21.78% от капитала, което е основният актив на дружеството. То от своя страна притежава почивната база "Русалка" и прилежащите й сгради.

Освен това Комисията за финансов надзор издада окончателна забрана за публикуване на търгово предложение за закупуване чрез инвестиционен посредник „Елана Трейдинг” АД на акции на „Арома” АД, гр. София, от останалите акционери на дружеството.

В средата на февруари Димитър Луканов, който е шеф на „Арома”, повиши предложената търгова цена за акциите на дружеството до 0.971 лв. за ценна книга. Това беше с 9.47% повече спрямо първоначално предложените 0.887 лв. В края на януари Комисията за финансов надзор наложи временна забрана на това търгово предложение.

Надзорът също така потвърди проспект за публично предлагане на конвертируеми облигации, издадени от „Опортюнити България Инвестмънт” АД и задължи „Чайкафарма висококачествените лекарства” АД, гр. София,  в едномесечен срок да отстрани непълноти и несъответствия и да представи допълнителна информация и документи за потвърждаване на проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на акции.

Aвтор: Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.