Разходите на бизнеса за труд растат с 6,9% през първо тримесечие

geld

Oбщите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6.9% спрямо първото тримесечие на 2014 година, показват предварителните данни на Националният статистически институт за 2015 г. Увеличението в индустрията е с 5.6%, в услугите - с 8.6%, и в строителството - със 7.1%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2015 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите
сектори „Административни и спомагателни дейности” - 15.2%, „Професионални дейности и научни изследвания” - 12.1%, и „Култура, спорт и развлечения” - 10.1%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическия сектор „Добивна промишленост” - с 0.1%. В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час през първото тримесечие на 2015 г. се увеличават със 7.3% спрямо първото тримесечие на 2014 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 5.0%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от минус 0.3% за „Добивна промишленост” до 15.7% за „Административни и спомагателни дейности”.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.