ПУДООС oтчете работата по закриване и рекултивация на стари общински депа

pudoos1

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ представи напредъка в работата си по проект за закриване и рекултивация на стари общински депа за битови отпадъци. От сключени договори с 36 общини, напълно изпълнени са всички дейности в 2 депа. В други 20 е завършена техническата рекултивация. Останалите 16 депа са в процес на изпълнение. Изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева обърна внимание, че срокът за довършване на дейностите по проекта приключва на 31 октомври 2015 г. и помоли да се ускори работата по строително-монтажните дейности с цел успешно изпълнение на целите и ОПОС 2007 – 2013 г.

36-те общини, с които ПУДООС има сключени договори и осигурено финансиране, са Столична, Раковски, Калояново, Каспичан, Елхово, Самуил, Разград, Цар Калоян, Сухиндол, Кубрат, Угърчин, Хитрино, Борово, Костинброд, Симеоновград, Козлодуй, Кнежа, Русе, Летница, Сливо поле, Царево, Приморско, Чипровци, Силистра, Каолиново, Велики Преслав, Главиница, Тополовград, Чепеларе, Бяла Слатина, Оряхово, Върбица, Исперих, Свиленград, Драгоман, Димитровград. Предвидената за рекултивация обща площ е 1590 дка. Двата напълно приключени проекта са в Раковски и Калояново.

Финансирането на проект „Изпълнение на дейности по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци на територията на Република България, които не отговарят на нормативните изисквания“ е в размер на 97 627 253,99 лв., от които 82 983 165,89 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 14 644 088 лв. от Държавния бюджет на Република България. До този момент са разплатени 41 575 542,72 лв.

Изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева представи основните етапи, през които проектът постига своите цели: да елиминира рисковете за околната среда и човешкото здраве, произтичащи от движението и разпространението на замърсяване на територията на депата и извън тях, да се постигне високо ниво на опазване на околната среда и спазването на директивите на ЕС и националното законодателство в областта на управление на отпадъците.

PUDOOS_publikacia_new3-1

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.