Промишлеността, строителството и търговията на дребно раздвижиха бизнес климата

business-1

След месец на спад през октомври 2015 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.0 пункт в сравнение с предходния месец, което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, показват данни на Националния статистически институт.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 2.3 пункта спрямо септември в резултат на благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и в очакванията им за дейността в отрасъла през следващите три месеца се наблюдава известен оптимизъм, макар и по-умерен в сравнение с предходната анкета.

През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността е с 1.8 пункта под нивото от юли и достига 72.5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци предприятията предвиждат излишък от мощности.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, макар че през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното й влияние. На второ и трето място са „недостатъчното търсене от страната” и „слабостите в икономическото законодателство”.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През октомври съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 0.6 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-умерени в сравнение със септември.

Производственият график е осигурен с договори за 4.4 месеца, като е регистрирано понижение от 0.8 месеца спрямо оценката през юли. По-неблагоприятни са и очакванията на мениджърите за нови поръчки през следващите шест месеца. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

При търговия на дребно съставният показател нараства с 1.3 пункта спрямо септември в резултат на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-благоприятни са и прогнозите им по отношение на поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развитието на дейността в отрасъла, остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, макар че през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното им влияние.

По отношение на продажните цени в търговията на дребно мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През октомври съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 1.8 пункта поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото” (фиг. 16 от приложението). Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги, както и очакванията им за следващите три месеца са резервирани.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, посочени съответно от 48.5 и 40.7% от мениджърите. Относно продажните цени в сектора преобладаващите очаквания са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.