Промени в Закона за опазване на околната среда носят по-леки финансови тежести за малкия и среден бизнес

zakon.jpgro_

Кабинетът ще предложи на Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, с което ще облекчи малкия и среден бизнес от административни и финансови тежести. Това стана ясно на днешното правителствено заседание.

Промените предвиждат да не се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с административен характер.

С изготвения проект е направено оптимизиране на понятието за обекти с обществено предназначение, които са предмет на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. С новата формулировка се обособяват и отделят инвестиционните предложения за урбанизирано развитие, съгласно изискванията за ОВОС, от съществуващото определение за обекти с обществено предназначение, които са с различен предмет и цел на оценка.

Предвижда се също адаптиране на критериите за класификация на предприятия/съоръжения с нисък и висок рисков потенциал, както и по-широк достъп до документация и участие на обществеността при вземане на решения във връзка с разполагането и експлоатацията им. Предвижда се още въвеждане на по-стриктни разпоредби относно контрола на тези предприятия/съоръжения и външните аварийни планове и въвеждане на по-систематичен подход за планиране и провеждане на контролната дейност за ефективно прилагане на правилата за безопасност.

Планирано е разработване и внедряване на електронна информационна система с база-данни на предприятията с нисък и висок рисков потенциал, съвместяване и координиране на процедурите за контрол на големи аварии с процедурите по ОВОС и с процедурите по издаване и преразглеждане на комплексни разрешителни. Предвижда се оптимизиране на административната процедура чрез замяна на съществуващия разрешителен режим към министъра на околната среда и водите за изграждане и експлоатация на нови и експлоатация на съществуващи предприятия/съоръжения с висок рисков потенциал при запазване на високо ниво на защита за околната среда и човешкото здраве. За целта е предвидена процедура по одобряване на доклади за безопасност и техни актуализации в Изпълнителната агенция по околна среда.

С приетия законопроект ще бъде изпълнен приоритетът от Програмата на правителството за облекчаване на дребния и среден бизнес във връзка с процедурите по ОВОС, процедурите за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и екологичната отговорност. Ще се постигне и пълно съответствие на националните разпоредби с три директиви.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.