Производствените цени се увеличават

preschool-lesson-plans-money

Производствените цени в България са се увеличили с 0,6% през март 2015 г. спрямо предходния месец, сочат данни на Националният статистчески институт. Увеличението в добивната промишленост е с 2,3%, а в преработващата  – с 0,9%, в разходите за производството и разпределение на електрическа и топлоенергия, и на газ няма промяна.

Данните сочат, че най-голямо увеличение от 4,2 на сто има на цените в производството на основни метали, следвани от нарастване от 0,6 на сто при печатната дейност и 0,5 на сто при при производството на химични продукти.

Изчисленията на НСИ регистрират спад от 0,4% на индекса на производствените разходи на вътрешния пазар през третия месец на годината в сравнение със същия период на 2014 г.

Намаление има при цените в преработващата промишленост (с 3,1%). От друга страна нарастване има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 4%) и в добивната промишленост (с 1,4%). Данните регистрират най-голямо намаление при производството на каучук и пластмаса с 1,1 на сто, а най-голям ръст – при това на основни метали с 7,1 на сто.

Общият индекс на цените на производител през март 2015 г. нараства с 1,6% спрямо предходния месец. За разлика от третия месец на предходната година той се увеличава с 0,5%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.