Предстои възобновяването на работата на Съвета за икономически растеж

IMG_4742-1

Предстои възобновяването на работата на Съвета за икономически растеж (СИР), като ще се обсъждат и решават неотложни въпроси съвместно между държавата и бизнеса. Това стана ясно по време на среща между Ръководството на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

В съвета ще участват представители на Министерство на икономиката, Комисията по икономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание и на работодателските организации.

Председателят на АИКБ г-н Васил Велев посочи най-неотложните проблеми, които трябва да се преодолеят, за да може да се осигури една по-добра бизнес среда у нас. Според него усилията трябва да са насочени към  максимално опростяване на административните процедури и услуги, запазване на валутния борд, прозрачност при възлагане на обществени поръчки, задължителна оценка на въздействието на изготвяните нормативни актове, включително върху бизнес средата, свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемия от ЕС законодателство, ускоряване на изграждането на електронното правителство и др.

Бизнесът акцентира върху важните реформи в ключови области, като наблегна на факта, че не трябва да се допуска скокообразното увеличаване на минималната работна заплата, което безспорно би способствало за увеличаване на безработицата с допълнително намаляване на заетостта и увеличаване на сивия сектор. Г-н Васил Велев представи на министър Лукарски предложението на АИКБ минималните осигурителни доходи да се договарят по региони и според икономическата дейност, и големината на предприятието. Такава нова система за определяне на минималните осигурителни прагове е напълно приложима както за минималните осигурителни доходи, така и за минималната работна заплата, смятат работодателите. Следва да бъде отменено въведеното като временна, антикризисна мярка задължение работодателите да плащат първите 3 дни болнични и да бъде възстановен предходния режим.

Обсъдена беше необходимостта от икономизиране на външната политика на страната, като се подобри  работата на посланиците и на СТИВ, които регулярно да предоставят информация за  икономическата обстановка в държавата по месторабота, както и за възможностите за инвестиране и търговски обмен в нея.

Ръководството на АИКБ и министър Лукарски обсъдиха и развитието на новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, като и двете страни постигнаха съгласие, че е важно ефективно да бъдат разходвани средствата по програмата и тя да стартира възможно най-скоро, за да се даде възможност за подпомагане на бизнеса и най-вече чрез схемата, която позволява технологично обновление в предприятията.

Екипът на министерството на икономика беше детайлно запознат от работодателите с необходимостта от разширяване на обхвата и приложното поле на принципа на мълчаливото съгласие в нормативната уредба, като мярка насочена към по-добри условия за правене на бизнес и към постигане на по-ефективна и качествена администрация.

Предложенията на бизнеса бяха споделени от министър Лукарски, който се ангажира да работи по тяхното осъществяване. Г-н Лукарски увери, че той и екипът му ще поддържат редовен контакт с всички работодателски организации и ще направят всичко възможно за бързо решаване на проблемите на българския бизнес.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.