Предлагането на индустриални площи остава ниско

industrial-1

Сделките с парцели за строителство бяха най-видимата активност на пазара на индустриални имоти през първото тримесечие на 2015 г. Данните на Forton показват, че през периода са приключени сделки със земя за над 15.5 млн. евро, което е близо 30% ръст в сравнение с началото на предходната година.
Голяма част от тези транзакции са свързани с планове за бъдещи производствени инвестиции. Примери за такива са покупката на 180 дка от японската компания SMC Industrial Automation в индустриална зона „Марица“ за строителство на завод за автомобилни компоненти, както и тази на 66 дка от френския преработвател на малц Malterie Soufflet на 66 дка за разширяване на производствените му мощности в Плевен.

На пазара на индустриални имоти липсата на модерни площи също отчасти се компенсира от преобразуването на бивши магазини – big-box обекти на големи търговски вериги. Подобна сделка в края на 2014 г. имаше във Видин, където шивашко предприятие на германската компания Seth GmbH подписа договор за бивш магазин на „Техномаркет“.

През периода не липсваха и сделки с парцели за жилищно строителство. Продължава и окрупняването на земя за проекта за развлекателно селище край софийското село Мусачево, който хонконгски инвеститори обявиха миналата година. Свързаното с тях дружество „България ленд инвестъмнт“ приключи в началото на 2015 г. сделката за 305 дка от община Елин Пелин.

„Продължаващата вълна от сделки със строителни терени е знак за продължаващия интерес от страна на производители в областта на леката промишленост и автомобилните компоненти, които търсят подходящи места за релокация на производствата си. В същото време обаче е показателна и за липсата на подходящи площи на пазара, което е спирачка за разрастването му“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи“ във Forton.

Слабата предприемаческа активност в сегмента на индустриалните имоти от последните години даде своето отражение и върху наемния пазар. Заради липсата на предлагане на модерни складови и логистични площи под наем през първото тримесечие в района на София бе сключена само една по-значима сделка – тази с дистрибутора на авточасти „Евро 07“ в логистичния парк East Ring. Компанията нае 5 800 кв. м в проекта, разположен в района на Нови хан, с което на практика зае цялата първа част от него.
Плановете на инвеститора „Глориент инвестмънтс БГ“ са до няколко месеца да започне строителството на втори етап, отново с площи под наем. Друг голям инвеститор в индустриални площи също вече има разрешение за строеж за проект източно от София и се очаква да започне строителство в близките месеци.

За момента предлагането остава ниско, като нивото на свободни площи в сегмента падна под 2%. Очакванията на Forton са това да доведе до лек ръст на наемите в района на София с около 10% през следващите месеци. В момента средните нива на наемните сделки се запазват около EUR 3.75/кв. м.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.