Правната несигурност и тромавата администрация са сред пречките пред инвеститорите в България

business-down

Правната несигурност, затрудненият достъп за работа на чужденци извън ЕС в България, корупционните практики и тромавата администрация продължават да са сред пречките пред инвеститорите в България, бяха единодушни представите на бизнеса. Това стана ясно по време на дискусия на тема "Бизнес и институции в диалог за инвестиционната среда в България, организирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на икономиката.

Как да инвестираме тук, като когато отидем на съдебен спор, ако съдът не бъде мотивиран, няма гаранции, че ще реши справедливо и в обозрим срок правния спор, коментира председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му проблемът не е само в корупцията, но и в недоброто законотворчеството от гледна точка на стабилност на нормативните актове. Като пречка пред инвеститорите той открои също така сивия сектор и напомни за очаквания от деловите среди принцип на мълчаливото съгласие, предава БТА.

Политическата намеса в някои инвестиционни проекти и в частност при АЕЦ "Белене", също беше сред изтъкнатите от деловите среди проблеми пред инвестиционния процес в България. Компаниите изразиха недоволство и от бюрокрацията, като посочиха конкретно необходимостта да подават отчети на фирмите в три институции вместо в една, като проблем беше посочен и начинът на формиране на такса смет, който натоварва компаниите с големи разходи.

Ако трябва да бъдат поканени сто човека от Украйна на работа тук, това ще е много тежко, обърна се към участниците във форума Ирена Жотева, представител на фирма, занимаваща се с консултации в сектор "Човешки ресурси". Тя отбеляза, че при внедряването например на ноу хау отвън се налага участието на чуждестранни специалисти, а процедурата по легализирането на престоя им отнема месеци.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в дискусията, заяви, че се работи върху вариант за намаляване на сроковете за издаване на така наречената "синя карта" и се обмисля възможността документите да се подават и получават на едно място - в Министерството.

По отношение на недостига на квалифицирани кадри в страната, главният управител на Германско-българската индустриално-търговска камара Митко Василев напомни за възможностите на дуалното обучение и отбеляза, че българските фирми се оплакват от липса на квалифицирана работна ръка, но не са готови да платят за обучаването им.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.