Получаваме над 83 млн. евро по три трансгранични програми

money-2

Министерски съвет одобри проектите на меморандуми за изпълнение на три програми за трансгранично сътрудничество - с Турция, с Република Македония и със Сърбия за изпълнение на програмите за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ – ИПИ ТГС“ по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ. Документите са относими за периода 2014-2020 г., а сключването им със съответните страни се възлага на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общата стратегическа цел на програмата с Република Македония е да се засили трансграничното сътрудничество за справяне с общите предизвикателства и използване на потенциала за развитие на региона чрез използване на ресурсите. Четири са основните приоритети – „Околна среда“, „Туризъм“, „Конкурентоспособност“ и „Техническа помощ“. Общият бюджет на програмата е 19 461 690 евро, като 85% се предоставят от ИПП, а 15% са публични средства от държавните бюджети на двете страни.

Общият бюджет на програмата с Турция възлиза на 29 642 896 евро, от които 85% са от ИПП, а останалите средства трябва да бъдат осигурени от двете страни-участнички. По тази програма приоритетните оси са три – „Околна среда“, „Устойчив туризъм“ и „Техническа помощ“.

Най-голям е бюджетът на програмата със Сърбия – 34 102 256 евро, като той ще бъде разпределен за усвояването на проекти по четири приоритетни оси – „Устойчив туризъм“, „Младежи“, Околна среда“ и „Техническа помощ“. По тази програма разпределението на средства е 85 на сто от ИПП, 15 на сто за България по оси 1, 2 и 3 ще дойдат от държавния бюджет, докато участниците по проекти от Сърбия ще трябва да осигуряват този ресурс от собствен принос. България и Сърбия ще трябва да предоставят солидарно национално съфинансиране за приоритетна ос 4 „Техническа помощ“.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.