Печалбата на „Спиди” АД за полугодието нараства

market-research

През първите шест месеца на тази година „Спиди” АД отчита ръст от 21.4% на нетната консолидирана печалба на годишна база, като към края на юни печалбата на куриерската компания е 4.861 млн. лв, докато година по-рано беше 4.003 млн. лв. Това показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ - София.

През първите шест месеца приходите от дейността на компанията се повишават с 62.07% до 57.286 млн. лв. спрямо 35.345 млн. лв. година по-рано. Броят на превозените пратки расте, а изпреварващият им ръст се дължи на повечето индивидуални клиенти, за които са обичайни по-малките пратки и съответно по-ниските приходи за пратка, се посочва в междинния доклад за дейността на дружеството.

На консолидирана база най-голям ръст отчитат приходите, реализирани от външния пазар, които се увеличават с 536% за година, а причината е придобиването на ДПД Румъния. С това „Спиди” АД започна активното си развитие на румънския пазар, като предприема действия за разширяване на гамата от предлаганите услуги и логистичната мрежа.

В същото време разходите за дейността растат с 67.47% до 51.481 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, когато са били 30.740 млн. лв. Структурата на разходите търпи значителни промени спрямо първите шест месеца на 2014 г., като разходите за външни услуги на консолидирана база се увеличават двойно, най-вече защото към края на юни над 80% от куриерите на компанията работят като подизпълнители, в резултат от програмите, които „Спиди” АД въвежда.

На годишна база печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) расте с 44.1% до 9.582 млн. лв., а при нетната печалба увеличението е с 21.4% на годишна база, като ръстът на амортизациите е от 86% и се дължи на направените инвестиции в „Спиди” АД и ДПД Румъния.

През първите шест месеца на годината дружеството е придобило дълготрайни материални активи за 5.6 млн. лв. Основната инвестиция е на стойност от 2.66 млн. лв. и е направена за разработка на нов оперативен софтуер за управление на оперативната дейност и е по оперативна програма „Конкурентоспособност“, се посочва още в междинния доклад на дружеството.

В бъдеще „Спиди” АД възнамерява да разшири дейността си, като разшири и мрежата си от офиси. Акцент ще е развитието на новия продукт „PalletOne“ и обслужващата го инфраструктура.

От началото на годината ценните книжа на дружеството поскъпват с 24.19%, а за година назад са нагоре с 47.41%.  Пазарната капитализация на дружеството е над 197 млн. лв., като последната сделка с акциите му е на цена от 37 лв.

Aвтор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.