Пазарът приветства акциите на „Сирма Груп Холдинг” АД

money-flows

За периода януари-септември 2015 г. „Сирма Груп Холдинг” АД реализира общи неконсолидирани приходи от дейността от 1.041 млн. лв. при същите приходи за 1.674 млн. лв. година по-рано. Това показват изчисленията на база първите междинни финансови отчети на софтуерния разработчик като публична компания, които са публикувани в първия ден на вторичната търговия – 23 ноември чрез БФБ-София.

На консолидирана основа общите приходи се равняват на 22.124 млн. лв. при 33.786 млн. лв. за деветмесечието на 2014 г. От тях нетните приходи от продажби са за 21.747 млн. лв.

На индивидуална база „Сирма Груп Холдинг” АД печели 180 хил. лв. през деветмесечието на 2015 г. Нетната печалба се смалява 2.9 пъти от 529 хил. лв. към 30 септември 2014 г. На консолидирана основа има спад на нетната печалба от 4 пъти до 2.399 млн. лв. от 9.788 млн. лв. за същия период на миналата година.

„Сирма Груп Холдинг” АД обхваща „Сирма Солюшънс” АД, в което има дялово участие от 81.05%, „Сирма Ай Ти Ти” АД (94.95%), „ЕнгВю Системс София” АД (72.90%), „Онтотекст” АД (56.21%) и други.

На официална церемония в БФБ-София беше даден старт на вторичната търговия с акциите на най-голямата българска група компании в IT сектора.

След успешно проведено първично публично предлагане, в резултат на което „Сирма Груп Холдинг” набра 11.5 млн. лв., компанията дебютира на борсата, като тя ще се търгува на сегмент "Standard" на основния пазар с борсов код "SKK", а цената от първичното предлагане от 1.2 лв. за акция я оцени на над 71 млн. лв.

Листването на „Сирма Груп Холдинг” АД в настоящия момент е добър знак към всички останали дружества, особено от същия сектор, които на свой ред обмислят да предприемат подобна стъпка. Компанията е доказателство, че добре обмисленото и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност. Това каза  Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ - София.

През втория ден на борсовата търговия акциите на „Сирма Груп Холдинг” АД диктуваха борсовите събития, въпреки че индексите бяха надолу.  През предходния ден на търговията обаче водещите индекси на българския капиталов пазар приветстваха първия ден от вторичната търговия на „Сирма Груп Холдинг” АД с повишения.

„Листването на Сирма Груп Холдинг АД е знаково, защото това е първото голямо IPO след кризата”, каза главният изпълнителен директор на „Елана Финансов холдинг” АД Камен Колчев. Той допълни, че за него IPO-то на „Сирма Груп Холдинг” АД е сигнал към всички останали, че пазарът работи, че го има и че е възможно да осигури финансиране за компании с добри идеи. Колчев допълни, че по-нататък  ще бъдат обявени компаниите, които проявяват интерес към листване на БФБ и прогнозира висок обем на търговия с книжата на „Сирма Груп Холдинг” АД.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.