Отново повишение на бизнес климата у нас

competence

Oбщият показател на бизнес климата се повишава с 1.3 пункта през август спрямо предходния месец, показват данните на Националния статистиечски институт. Резултатите са в следствие на подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността и търговията на дребно.

Показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 2.1 пункта в сравнение с юли поради благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в строителството” остава на равнището си от юли. Според оценките на строителните предприемачи настоящата строителна активност се запазва, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Сред пречките за развитието на дейността в отрасъла са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, макар през последния месец да е регистрирано намаление на неблагоприятното им въздействие. Относно продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 3.0 пункта спрямо предходния месец поради по-оптимистичните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Леко се подобряват и мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, а и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни. По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца .

Бизнес климатът в сектора на услугите остава приблизително на равнището от предходния месец. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани. Относно продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

При всички сектори основен фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла е несигурната икономическа среда, слабото търсене и засилената конкуренция.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.