Облекчава се кандидатстването за сертификат за клас инвестиция

investor1-1

Правителството промени Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. Поправките са насочени към намаляване на административната тежест за инвеститорите, кандидатстващи за сертификат за клас инвестиция, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Регламентира се възможността инвеститорът в самото заявление да посочва кои от изискваните данни могат да бъдат намерени в публични регистри. Освен това инвеститорите се освобождават от задължението да представят документи, които вече са били внесени от тях в Българска агенция за инвестиции във връзка с други административни процедури. Оптимизират се изискванията за условията, които следва да бъдат изпълнени, за да се предоставят насърчителните мерки, представляващи държавна помощ.

С проекта на постановление се предвижда отпадане на изискването за специфичност на обучението при прилагане на схемата за помощ за обучение. Въвежда се диференциран подход при отпускане на средствата за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка, в качеството му на работодател, задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за работниците и служителите, заели новите работни места, уточняват от Кабинета.

Периодът, за който се отпускат средствата, става различен, в зависимост от района, в който се изпълнява инвестиционният проект. В административните граници на общини, които за предходната година имат равнище на безработица по-високо от средното за страната, периодът е до 24 месеца, а в останалите случаи - до 12 месеца.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.