Нова оперативна програма ще финансира изключително малкия и среден бизнес у нас

money-eu

Нова оперативна програма в подкрепа на малкия и среден бизнес одобри Правителството на свое заседание.

„Инициативата за малки и средни предприятия“  ще се изпълняват в периода 2014-2020 г. и е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за прилагане на финансови инструменти за малките и средни предприятия. Основните й цели са свързани с ускоряване прилагането на финансовите инструменти и увеличаване на ефекта от тях чрез осигуряване на допълнителни средства за европейските малки и средни предприятия. По този начин се цели постигането на икономически растеж и създаването на работни места.

За изпълнението на програмата не се изисква национално съфинансиране на операциите, като е налице възможност и за допълнително финансиране от бюджета на Европейския съюз по програми COSME и Хоризонт 2020, както и от Европейската инвестиционна банка/Европейския инвестиционен фонд. За осигуряване на националната вноска за участие в Инициативата се предвижда да бъде заделен ресурс в размер на 102 млн. евро, които да бъдат релокирани от одобрената Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Министерство на икономиката е определено за водещо ведомство, което ще отговаря за разработването на новата програма, а Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ е определена за Управляващ орган. Това е свързано с функционалната компетентност на министерството по отношение на ефективното осъществяване на държавната политика за насърчаване на малките и средните предприятия, както и по отношение на разработването и управлението на ОПИК.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.