Направиха предложения за промяна в закона за АДСИЦ

law-q

Седем депутати от Реформаторския блок предложиха облекчения за дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) в законопроект, като те са по отношение секюритизацията на вземания и инвестициите в имоти. Тези предложения бяха публикувани на сайта на Народното събрание.

Народните представители предлагат да отпаднат ограниченията пред дружествата за секюритизация на вземания, които са обект на правен спор, а другото им предложение е свързано с разширяване на възможностите за инвестиции на АДСИЦ в сектора на имотите.

Към момента на тези компании им се забранява да инвестират в други дружества, с изключение на инвестиции в вазмер на 10% от капитала в обслужващи дружества. Проектозаконът обаче предвижда да се даде възможност една трета от активите на тези дружества да могат, да се инвестират в други компании от сектора на имотите и строителството в България.

Предложителите смятат, че законът има нужда от модернизация, за да се даде възможност на АДСИЦ и институционалните инвеститори да могат непряко да правят вложения в сектора на имотите. Според тях дружествата със специална инвестиционна цел имат нужда от гъвкавост, за да бъдат конкурентоспособни., а същевременно законът не е променян от 2003 г.

Има обаче предложение 50% от активите на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти, към края на годишния отчетен период да са закупили недвижими имоти и вещни права върху недвижими имоти, извършване на строежи и подобрения с цел предоставянето им за управление, отдаване под наем, лизинг или аренда и продажбата им или покупко-продажба на вземания.

За дружествата, които секюритизират вземания, се предлага 75% от активите им да са в резултат на основната им дейност.

Същевременно, когато инвестират в други компании от сектора на имотите, на дружествата няма да им се позволява да концентрират инвестиции или тази една трета от активите им не може да е инвестирана само в едно дружество, като предвиденият „таван“ е 10%.

От Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел настояват да се направят законови поправки, с които да се позволи на дружествата да придобиват имоти на територията на Европейския съюз (ЕС). Също така от там искат и да отпаднат ограниченията за откриване на банкови сметки в банки, които не са банка-депозитар. Трябва и да се разшири кръгът на инвестиционните възможности, като се включат държавни ценни книжа, банкови депозити, финансови инструменти на паричния пазар, ипотечни облигации и други обезпечени облигации, акции и дялове на колективни инвестиционни схеми, както и акции на други дружества със специална инвестиционна цел.

От там също така искат да има възможност за разпределяне на дивидент под формата на акции, както и прекратяване на лиценза, без да се налага задължителна ликвидация, каквато възможност има в няколко държави от ЕС.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.