Над 190 млн. лева ще бъдат инвестирани в развитие на туризма до 2020 г.

tourism-1

Tуризмът ще бъде един от основните приоритети за финансиране по петте програми за трансгранично сътрудничество с Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония 2014-2020. Това стана ясно на срещата на министрите на туризма от страните в Дунавския и Адриатико-Йонийския региони, на която участие взе зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. 

Бюджетът по тези програми, който е предвиден за финансиране на дейности в областта, е в размер на над 190  милиона лева. Туризмът ще бъде подкрепен финансово и от програмата „Черноморски басейн“ 2014-2020, както и от новата програма за транснационално сътрудничество Балкани – Средиземно море. В това число влизат, както инвестиционни проекти, свързани с подобряване достъпа до туристически обекти и природни забележителности, реконструкция на обекти и др., така и проекти от „мек“ тип, касаещи разработването на маркетингови стратегии, общи туристически продукти и др.

За програмен период 2007-2013 по програмите за трансгранично сътрудничество са изпълнени 148 проекта в сферата на туризма, като стойността на реализираните дейности от български партньори възлиза на около 90 милиона лева, съобщи Деница Николова Това са проекти в областта на културния, екологичния и селския туризъм, вело и планинския туризъм, ски-туризма и развитието на човешките ресурси в туристическия сектор.

По Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 са сключени 72 договора за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура , на обща стойност на безвъзмездната финансова помощ 219 млн. лв, съобщи зам.-министър Николова. През новия програмен период по приоритетна ос 6 на програмата „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани над 200 млн. лв в подкрепа на регионалния туризъм, информира още тя. Възможности за подкрепа на проекти, свързани с развитието на туристически атракции, ще се предостяват и чрез инструментите за финансов инженеринг.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.