МИ поиска от Брюксел финансиране за изграждане на "София тех парк"

sofia-tech-park-1

Министерство на икономиката е поискало финансиране от Европейската комисия за изграждане на „София тех парк“ по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. При положителен отговор на комисията ще бъде осигурено европейско финансиране в размер на 83 млн. лева, което ще даде възможност за реалното започване на строителните работи.

За целта ресорният министър Божидар Лукарски е изпратил писмо до Брюксел за пре-нотификация на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Процедурата, отпускана по оперативната програма, е стартирана през май 2013 г. До момента дейностите по разчистване на терена са приключени и инженеринговите договори са в процес на изпълнение.

От първостепенно значение за успешното реализиране на проекта е навременното получаване на становище на ЕК по пре-нотификацията. В този смисъл изпратеното днес писмо с отговори на последните поставени от ЕК въпроси, представлява ново стартиране на проекта. Това ще даде финансова възможност да се разгърнат същинските дейности по изграждане на физическата инфраструктура на научно-технологичния парк, което ще бъде реална „първа копка“ на проекта.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.