Министър Лукарски призова пловдивския бизнес активно да кандидатства с проекти за иновации

lukarski-1

Развитието на иновациите допринася за ускоряване на икономическия растеж и нарастване на конкурентоспособността и на експортния потенциал на страната ни. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на откриването на информационен ден за представяне на процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), който се провежда днес в Пловдив. Министърът посочи, че Пловдив се е доказал като добро място за инвестиции, като цитира проучване на „Файненшъл Таймс“, според което градът се нарежда на трето място като най-обещаваща инвестиционна дестинация в Европа.

Министър Лукарски призова местния бизнес да кандидатства с проекти по новата процедура и посочи, че най-много фирми от Южен Централен Район са подписали договори по втория краен срок на приключилата процедура по ОПИК за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия. „Основната цел на тези средства е да стигнат до максимален брой бенефициенти и да бъдат открити нови работни места“, каза още министърът.

„Пловдивският бизнес очаква възможностите, които дава новият програмен период и се надявам отново да се наредим на челните места по усвояване“, заяви кметът на града Иван Тотев на откриването на информационния ден. Също така той изрази увереност, че Пловдив ще стане още по-значим за икономическото развитие на България.

Министър Лукарски обясни, че новата процедура цели предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност. Задължително условие е предлаганата иновация да попада в една от четирите тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) – информатика и ИКТ, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен начин на живот и био-технологии и нови технологии в креативните и рекреативни индустрии.

Общият бюджет на първата процедура за внедряване на иновации в съществуващи предприятия е 97 791 500 лв. Допустими да кандидатстват по нея са микро, малки, средни и големи предприятия, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които имат минимум три приключени финансови години. Минималния размер на безвъзмездната финансова помощ за тях е 100 хил. лв., а максималният - 1 млн. лв. за микро, малки и средни предприятия и 1,5 млн. – за големи предприятия. Допустими за финансиране дейности са: придобиване на ново оборудване или специализиран софтуер, необходими за внедряване в производството на иновативния продукт или процес, придобиване на права на интелектуална собственост, както и консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 4 април 2016 г. Подаването на проектите става изцяло по електронен път.

В рамките на информационния ден в Пловдив беше представена и другата нова процедура „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“. Предвиденият ресурс по нея е 19,5 млн. лв., като могат да кандидатстват стартиращи предприятия с по-малко от три приключени финансови години. Те могат да получат между 50 хил. и 391 166 лв. Крайният срок за подаване на проекти е 5 май 2016 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.