Между 100 хил. и 1 млн. лева могат да получат предприятията по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

money-coins

Предприятията в България могат да получат финансиране между 100 хил. и 1 млн. лв. за проекти по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това обясни икономическият министър Божидар Лукарски по време на конференция по повод представяне на мерките за насърчаване на малките и средни фирми у нас и възможностите, които предоставя оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020г.

"За микро-предприятията минималният и максималния размер е от 100 000 и 500 000 лева. За малките предприятия сумата е между 200 000 и 750 000 лева, а за големите е между 300 000 и 1 000 000 лева. Максималният размер на безвъзмездната помощ е между 35 и 70% от стойността на проекта и зависи от категорията на фирмата и региона", каза той, цитиран от "Фокус".

По думите на министъра основният фокус на оперативната програма ще бъде насочен към подпомагането на малките и средните фирми. Той допълва, че именно те са гръбнакът на родната икономика.

"Ще дам малко числа, за да се ориентираме във важността на проблема. Малките и средни предприятия представляват 99,8% от всички такива в нашата страна. Те осигуряват заетостта на над 75% от всички заети, което е 1 300 000 души. Те създават близо 60% от добавената стойност от всички предприятия", коментира Лукарски.

Икономическият министър заяви, че ще се търси повишаване на конкурентоспособността на българските фирми, както и включването им в регионални и глобални вериги на добавена стойност.

"Трябва да се насочим към: повишаване на производителността на малките и средни предприятия и конкурентоспособността, чрез въвеждането на иновации; подсигуряване на достъп до пазарите, чрез фирменото коопериране и създаването на клъстъри;намаляване на административната тежест върху тях”, смята министърът.

Той допълва, че страната ни е с най-нисък дял на предприятия във високо технологичното производство, сравнено с други 9 държави в Източна Европа. "При насте са 0,1%", казва Лукарски.

"Оперативната програма е основния механизъм, за постигане на заложените в националната стратегия цели, насочени към повишаване на експортния потенциал и подобряване на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране. Бюджетъте в размер на 1,39 милиарда евро, от които отпуснатите от ЕК са 1,8 милиарда", допълва икономическият министър.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.