МВФ прогнозира умерен растеж за страната ни

economy-freedom

Умерен растеж от 1.7% на Брутния вътрешен продукт на България през тази година, базиран на износа и усвояването на евросредства. Това прогнозира Международният валутен фонд, след приключването на редовната мисия у нас.

 

Прогнозите на МВФ сочат, че въпреки спада на безработицата заради повишената икономическа активност, нивата й се очаква да останат относително високи. Превантивните мерки от страна на Българската народна банка пък са помогнали за смекчаване на последиците от кризата в Гърция, а конфликтът в Украйна и бежанският поток не са оказали сериозно влияние на България, се посочва още в доклада, цитиран от БНТ.

Според експертите страната ни трябва да наложи строг контрол върху разходите си, за да изпълни поставените си цели за намаляване на фискалния дефицит до 2% следващата година.

Във връзка с прегледа на надзора над банковия сектор МВФ приветства публикуването от страна на БНБ на подробния доклад на МВФ и Световната банка за оценката на банковия надзор в съответствие с базелските основни принципи за ефективен банков надзор, както и публикуването на първоначалните стъпки за изпълнение на плана за реформиране на банковия надзор.

„Едновременно с това въвеждането на Директивата на ЕС за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции това лято беше много важна стъпка напред и понастоящем нейното прилагане върви по план, което попълва ключови сегашни пропуски в законодателната рамка по преструктуриране на банки“, оценяват още от МВФ и обръщат внимание на последващите стъпки към доразработване на базираната на правила рамка и вътрешен контрол на банковия надзор и изграждане на напълно функциониращ орган за преструктуриране на банки.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.