Лукарски: Въвеждането на иновативни продукти е важен фактор за подобряване на конкурентоспособността

news-2363-3421

Устойчиво развитие на индустрията и насърчаване на инвестициите в иновациите са приоритетни в провежданата от правителството икономическа политика. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на 4-ата среща на ЕС и Югоизточна Европа, организирана от сп. The Economist. 

По думите му постоянното въвеждане на нови технологии и иновативни продукти и услуги е задължително условие за подобряване на конкурентоспособността, повишаване производителността на труда и доходите. Това важи с особена сила за индустрията, допълни той, като посочи, че производственият сектор у нас има значителен потенциал за развитие и генериране на добавена стойност и нови работни места.

“Изключително важно условие за реализирането на този потенциал е запазването на макроикономическата и фискална стабилност, благодарение на която България успя да премине през най-тежките моменти на кризата”, заяви министърът. Лукарски подчерта, че в условията на тази стабилност чрез предприемането на активни мерки за повишаване на икономическия растеж страната ни постигна ръст в БВП над средния за ЕС.

Основните насоки, в които работи повереното му ведомство са за насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, както публични, така и частни, подобряване на бизнес и иновационната среда, както и осигуряването на висококвалифицирани кадри в съответствие с нуждите на бизнеса чрез въвеждане на модела на дуално обучение. “Особено важно е и подобряването на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране чрез създаване и развитие на инструменти за финансов инженеринг”, посочи министър Лукарски. За цялостното подобряване на бизнес средата усилията на правителството са насочени към подобряване на нормативната уредба, включително чрез въвеждането на оценка на въздействието, както и чрез въвеждането на електронното управление.

Важна предпоставка за постигането на ускорен икономически ръст според министър Лукарски е и привличането на инвестиции в сектори с висока добавена стойност. “Поредно доказателство, че усилията ни са насочени в правилната посока е фактът, че само преди дни България бе избрана за най-добрата аутсорсинг дестинация за 2015 г. от Европейската Аутсорсингова Асоциация”, заключи той.

България е идеално място за установяване на производство. Усещането е, че има стабилност, благоприятно данъчно облагане и ако има проблем винаги намираме начин правилата да бъде приложени съгласно буквата на закона. Има положително отношение към инвеститорите”, заяви Стаматиос Теодоропулос, председател на Гръцкия бизнес съвет в България.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.