Лоши публични услуги и корупция пречат на инвеститорите у нас

tomson

България трябва да положи усилия за подобряване на публичните услуги и да се бори с коруцията, за да стане привлекателна за чуждестранните инвестиции. Това са някои от препоръките, които дадоха експерти по време на Българския икономически форум. Постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън отправи и съвет към чуждестранните компании, които имат намерение да инвестират у нас да избягват държавните институции, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Това е достатъчно доказателства, че те са ненадеждни и непредсказуеми, смята той. Чуждестранните фирми трябва да минимизират договорите, които сключват. "Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите", посочи той, цитиран от Money.bg.

"Tрябва да имате стратегия за придобиване на всички необходими умения, защото много фирми имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора", посъветва още Тони Томпсън.

Като последен съвет той препоръчва да се избягват отношенията със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса”.

Според представителят на Световната банка е необходима реформа в публичната администрация и договорната система.

"Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната напред, както и качеството на образованието да е по-високо. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании", убеден е Томпсън.

Председателят на Българския икономически форум Георги Табаков даде положителен пример за справяне с корупцията при обществените поръчки. "Бизнесът вече използва интернет платформа, чрез която лесно правят покупки при възможно най-изгодни условия", обясни той, цитиран от mediapool. Toй допълни, че тази практика може да се приложи и при обществените поръчки в държавния сектор.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.