Лоши административни процедури и корупция спират инвеститорите у нас

puzzle

Несъгласуваност на административните процедури, свързани с реализацията на инвестиционните намерения и забавяне при предоставянето на услугите от централната и местната администрация; често променящо се законодателство, както и отсъствие на изградена пътна инфраструктура или лошо състояние на съществуващата. Това са част от проблемните области, обхващащи регулаторни пречки, които пречат на инвеститорите у нас. 

Това стана ясно по време на правителственото заседание, на което Министерският съвет прие анализ на пречките за нарастването на инвестициите и списък с основните проблемни области пред инвеститорите в България. Анализът е изготвен в контекста на инициативата на Европейската комисия „Инвестиционен план за Европа”, която е основен елемент на цялостната стратегия на ЕС за насърчаване на заетостта, икономическия растеж й инвестициите.

В анализа са дефинирани 10 проблемни области. Сред тях са още присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура (електричество, газ, вода), в т.ч. срокове, брой процедури и разходи; разрешителни за строителство - брой процедури и време за тяхното изпълнение; липса на специалисти в търсени от бизнеса области и лошо качество на професионалното образование.

Като проблем за инвеститорите у нас са посочени още независимост на съдебната система и корупция, ниска ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове, административни процедури във връзка с международния стокообмен и съпътстващи разходи при внос и износ и време за плащане на данъци.

За тяхното ефективно адресиране ще бъдат създадени работни групи с определени от Министерския съвет водещи ведомства. В срок до края на януари 2016 г. работните групи следва да предложат конкретни мерки (законодателни, административни, други) за преодоляване на проблемите пред нарастването на инвестициите в страната, информират от пресцентъра на Кабинета.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.