Кубинският пазар с потенциал за българския бизнес

news-2136-3129

„Куба е пазар, който носи сериозен потенциал за българския бизнес. Мисля, че можем да постигнем много и ще направя всичко възможно това да се случи“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с посланика на Куба в България Н.пр. Педро Пабло Сан Хорхе.

„Преди години нашите държави имаха силни и добри отношения. Даваме си сметка, че и двете страни са се променили и преминават през икономически трансформации, но вярваме, че сътрудничеството може да бъде задълбочено“, посочи посланик Сан Хорхе. По негови думи Куба предлага нови възможности в редица сектори, от които българският бизнес може да се възползва.

На преден план излизат фармацевтичният сектор и биотехнологиите като перспективни сфери, в които български компании могат да капитализира значителни ползи. България е силна в производството на генерични лекарствени продукти, а Куба внася 30% от общото си потребление на генерици, поясни посланик Сан Хорхе. Той допълни, че в период, в който Куба преминава през сериозно икономическо отваряне страната няма капацитета да удовлетвори търсенето на фармацевтични продукти от ключови партньори като Венецуела, Бразилия, Аржентина, ЮАР и др. Това предоставя добри възможности за български фирми от бранша, които биха могли да изнасят за Куба или да инвестират в разкриването на производства там.

Друг перспективен сектор е хранително-вкусовата промишленост. По думите на посланика дълги години в Куба са внасяни български продукти, които все още се помнят с високото си качество – вино, колбаси, консерви и др. Той посочи, че в момента има конкретни възможности за износ на българско пшенично брашно, пилешко месо, царевица. Сериозно търсене на кубинския пазар има и за мляко на прах, като е проучвана възможността за износ от България. За съжаление обаче българските производители не могат да достигнат необходимите обеми, за да задоволят търсенето.

Посланик Сан Хорхе допълни, че българските фирми проявяват интерес за стъпване на пазара в Куба, като един от факторите за успех е оказваната от Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) подкрепа. По думите на посланика разглеждането на максимално допустимата сума, която БАЕЗ би могла да предоставя ще е сериозен стимул за българските компании.

Възможности за успешната реализация на български предприятия на кубинския пазар според посланик Сан Хорхе има и в сферата на земеделието, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), особено вятърна енергия, както и туризма. Сътрудничеството между двете страни би могло да се задълбочи на база на ценния опит, с който България разполага, предвид постигането на изключително висок дял на енергия от ВЕИ от общия енергиен микс. В сферата на туризма се очаква сериозно увеличение в потока на американски туристи в резултат от възобновените отношения между Куба и САЩ. „Към момента нямаме необходимата база и капацитет, за да отговорим на очакваните увеличени обеми в туристическия поток. Трябва бързо да се направят инвестиции в хотелска, рекреативна, пристанищна инфраструктура, която да може да поеме притока“, обясни посланик Сан Хорхе. По негови думи това е още една възможност за българските предприемачи, които имат опит в изграждането на подобна инфраструктура по Черноморието.

„Има български фирми, които вече са пътували и установили контакти с потенциални кубински партньори. Присъствието им обаче е все още слабо. Бихме искали това да се промени“, допълни посланикът на Куба. Той посочи, че Международното търговско изложение в Хавана би могло да отвори достъпа на български фирми не само до кубинския пазар, но и до партньори от САЩ, Азия и Латинска Америка. Тазгодишното издание на изложението ще е през ноември, а  участието на български фирми по думите на посланик Сан Хорхе ще е сериозен сигнал за засилване на отношенията между двете страни. В изложението в Хавана традиционно участват над 60 държави от цял свят.

Министър Лукарски изрази своята подкрепа за организирането на българска бизнес делегация, която да посети Куба през ноември за участие в изложението. Той заяви, че Министерство на икономиката подготвя изпращането на търговски представител в Куба като част от усилията от българска страна за активизиране на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.