Китайска компания ще строи завод за олио у нас

refined-deodorized-winterized-sunflower-oil

Китайската компания Nantong Sumu Biological Technology ще строи завод за слънчогледово олио в индустриалната зона в Бургас. Инвестиционното намерение беше заявено с подписването на меморандум за сътрудничество между китайската биотехнологична компания и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, които оперират зоната в Бургас. Това стана по време на инвестиционен форум „Invest in Bulgaria. Expand in Europe” в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции.

„120 работни места се надявам да бъдат открити до 2 години. Инвестицията е за 7 милиона долара, много ми харесва в България, хората са много симпатични и страната е красива”, каза Чън Уей, китайски инвеститор у нас.

„Отдаваме приоритетно значение на сътрудничеството с Китай, отчитайки огромния икономически потенциал и ускореното развитие на азиатската страна, която е втората по големина икономика в света“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Министърът увери, че потенциалът на България като част от огромния пазар на Европейския съюз и високите постижения на китайската икономика създават предпоставки за активизиране на двустранното сътрудничество. Той посочи, че стратегическото географско местоположение на България ни позиционира като основен транзитен център, свързващ Европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия.

„Каним китайските компании с интерес към пазарите на ЕС да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас. Разчитаме китайските власти да насърчават китайските фирми да инвестират в България“, заяви министър Лукарски. Той оцени високо дейността на китайски фирми у нас като „Грейт Уол Мотор Кампъни“, „Тиендзин Стейт Фармс Агрибизнес Груп Кампъни“, „Хуавей“ и „Зи Ти И“ и др., като изрази увереност, че техният пример ще насърчи и други китайски компании да инвестират у нас. Министър Лукарски увери, че страната ни е готова да окаже подкрепа на бъдещите проекти на китайските фирми в България. Като перспективни сектори той очерта машиностроенето, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове.

Според министър Лукарски съществува неизползван потенциал в търговските ни отношения с Китай и редица български стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, като продукти на хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето и електротехниката.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.