Каним високотехнологични корейски фирми да инвестират у нас

it_investment_feature_image1
Българският президент Росен Плевнелиев е покани високотехнологичните корейски фирми да инвестират у нас. Това става ясно от интервю за корейската информационна агенция „Йонхап“, публикувано в навечерието на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Република Корея. „Очакваме корейския бизнес в българските индустриални зони и в първата иновационна екосистема в България – София тех парк, която може да бъде платформа за корейските фирми да стартират бизнес в България и ЕС“, заявява държавният глава.
Росен Плевнелиев допълва, че двете страни трябва да използват пълноценно инструментите, установени в контекста на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Република Корея. По данни на корейските власти, за 2014 г. двустранната търговия между България и Корея възлиза на 310 млн. щ.д. Към септември 2014 г., южнокорейските инвестиции в България са 263 млн. щ. д., а българските инвестиции в Южна Корея - общо 1,2 млн. щ. д.
Българският държавен глава пристигнa в Южна Корея на официално посещение, което ще протече в контекста на 25-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. На 14 май президентът Росен Плевнелиев ще обсъди с президента Пак Гън-хе възможностите за развитие на търговията и инвестициите, инфраструктурата и сигурността, посочва агенция „Йонхап“. В Сеул ще се проведе двустранен бизнес форум и ще бъдат подписани двустранни документи.
„Една от нашите цели е да насърчим контактите между бизнеса от двете страни в различни области, сред които енергетиката и информационните и комуникационните технологии“, посочва Росен Плевнелиев, цитиран от „Йонхап“. Специален фокус по време на посещението ще бъде поставен върху малките и средни предприятия с подписването на Меморандум за сътрудничество между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Корейската федерация на малките и средни предприятия. Пред „Йонхап“ президентът Росен Плевнелиев подчертава също така значението на културния обмен и сътрудничеството в областта на спорта.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.