Икономиката започва да набира скорост

economy

Годината започна с оптимизъм за българската икономика, показват данни на Националният статистически институт. Според статистиката, която беше публикувана днес има ръст има в строителството, търговията промишленостт.

През февруари строителната продукция отбелязва, макар и минимален, ръст с 0.3% спрямо януари, въпреки че има спад с 1.8% на годишна база. Строителния сектор е движен основно от инфраструктурите проекти, докато сградното строителство отбелязва сериозен спад.

В търговията на дребно също се наблюдава ръст в оборотите за февруари - с 0.5% спрямо предходния месец и с 4.2% спрямо същия месец на миналата година. Тенденцията се наблюдава вече повече от година.

Промишленото производство регистрира спад с 0.6%, но на годишна база има ръст в сектора с 2.3%. Припомняме, че миналия месец имаше силно повишение. Понижение с 5.0% има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в същото време в добивната промишленост е налице ръст с 1.5%, а в преработващата, с 0.4%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, с 13.0% и производството на мебели, с 5.3%.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.