ИКЕА планира разширение на бизнеса си у нас

ikea

„България има огромен потенциал и сега е моментът да изградим партньорство, което ще ни позволи да растем заедно“. Това каза основател на ИКЕА г-н Ингвар Кампрад на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски в централата на компанията в гр. Елмхулт, Швеция. По думите му компанията гледа на страната ни като стратегически партньор в дългосрочен план. 

По време на срещата стана ясно, че мебелният производител планира увеличение на доставките си от България, като за целта ще търси нови партньори у нас.

Изграждането на логистичен център на ИКЕА и собствена производствена база у нас са разгледани на срещата като част от дългосрочните планове на компанията. На срещата министър Лукарски заяви, че страната ни приветства възможността за изграждане на логистичен център и собствено производство на ИКЕА, като за целта ще бъде оказана пълна подкрепа от страна на българското правителство. Заместник изпълнителният директор на ИАНМСП Никола Стоянов представи конкретните стимули и възможности, които България може да предостави на ИКЕА по Закона за насърчаване на инвестициите и чрез индустриалните зони, управлявани от Национална компания „Индустриални зони“ към Министерство на икономиката.

„Проектът за разширяване на партньорството ни с български компании има зелена светлина и вече работим активно“, посочи Хенрик Елм, мениджър „Глобални доставки“ в ИКЕА. Компанията ще насочи приоритетни усилия към страната ни, като се очаква първият етап на проекта да бъде завършен до февруари 2017 г. Г-н Елм добави, че за целта ще бъдат проучени още потенциални български доставчици, като изрази своята увереност, че възможности за поръчки в големи обеми има, но трябва да бъдат открити конкурентни подизпълнители.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.