Заради липсата на квалифицирана работна ръка може да започнем да връщаме инвеститори

news-2503-3619-1

„Въвеждането на дуалното обучение е моя лична кауза“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференция по повод старта на национална кампания „Учи, за да работиш“ на вестник „24 часа”.  Той предупреди, че страната ни вече е близо до червената линия, след която заради липсата на квалифицирана работна ръка може да започнем да връщаме инвеститори. Министърът посочи, че  проблемът с недостига на квалифицирани кадри е поставян като основен на множество срещи с чуждестранни инвеститори и с работодателски организации през последната година. Според министъра дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда. Той изрази увереност, че с новия министър на образованието г-жа Меглена Кунева ще работят заедно в тази посока.

Министър Лукарски цитира проучване на „Менпауър“ сред бизнеса от 2015 г, според което 50% от работодателите срещат трудности при набиране на персонал, като проблемът се влошава с 6% в сравнение с предишната година. Най-трудно се намират електро- и машинни инженери. Въпреки че много младежи се насочват към информационните технологии, все още при нас има хроничен недостиг и на такива специалисти, посочи той. 52% от анкетираните в проучването работодатели сочат, че липсата на подходящи служители е причина на влошаване способността да отговарят на нуждите на клиентите им. Също по тази причина 46% забелязват намаляваща креативност и иновативност в работата, а 45% отчитат спад в продуктивността на персонала.

„На много места връзката между бизнес и образователна система се къса”, каза министърът. Той даде за пример Сливен, където има много предприятия от автомобилостроенето, но професионалната гимназия по автотранспорт и електротехника в града едва събира ученици за три специализирани паралелки. „Трябва да направим широка кампания за дуалното обучение сред родителите, за да могат да насочват децата си, отговаряйки на нуждите на бизнеса”, категоричен бе министър Лукарски.

Според министъра нивото на инвестиции у нас се увеличава, инвестиционният интерес към България е много голям и заявките са сериозни. „Това се потвърди и след последното ми посещение в провинция в Северна Германия, където се срещнах с потенциални инвеститори, които изтъкнаха като пречка липсата на кадри и ни предложиха да си сътрудничим в областта на дуалното обучение, в което те имат богат и успешен опит“, добави той. И подчерта, че в страни с дуална система на обучение, каквито са Швейцария, Германия и Австрия, има най-ниска младежка безработица.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.