Задлъжнялостта на предприятията продължава да расте

make-money-fast-900cs043013

Задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката продължават да растат, показват данните от годишното изследване на задлъжнялостта на предприятията от нефинансовия сектор на БСК. 

Според данните до 2013 г. задълженията са нараснали със 104 млрд. лв. или 2.6 пъти. Основната част от този прираст (89 млрд. лв. или 86%) е формиран в периода до 2009 г., т.е. до началото на икономическата криза. "През 2013 г. беше отбелязана дефлация в размер на -1.6%, т.е. реалната задлъжнялост е много по-висока. За единица продукция фирмите получават по-ниска цена, а дългът им расте със съответните лихви", коментират от Камарата.

Аналогични са тенденциите и при междуфирмените задължения, които в периода 2009-2013 г. запазват ниво от около 1,5 пъти БВП.
В периода 2005-2009 г. задълженията нарастваха много по-бързо от БВП, а след началото на икономическата криза през 2009 г. темповете на растеж на задълженията и на БВП почти се изравниха, показва анализът.

Спрямо 2010 г. най-голям е ръстът на междуфирмените задължения (12%), следвани от данъчно-осигурителните задължения (3.5%) и към персонала (3%). Задълженията към финансови предприятия нарастват с 0.6 %. От началото на икономическата криза през 2009 г. се наблюдава застой (дори спад) в темповете на растеж на задълженията към финансови институции, т.е. инвестиционната активност е замръзнала.

През 2013 г. дългосрочните кредити намаляват с 3.2%, а спрямо 2010 г. намалението е с 8.1%. 20-процентният ръст на краткосрочните кредити през 2013 г. спрямо 2010 г. (+2.9 млрд. лв.) показва, че дейността на нефинансовите предприятия се затруднява от недостатъчните оборотни средства.

Според изнесените данни тенденцията на осветляване на икономиката протича бавно и не води до съществено намаление на дела на сивия сектор. Данъчно-осигурителните задължения са с незначителен дял от около 3% в общия размер на задълженията и се задържат на относително постоянно равнище.

Задълженията към персонала са с незначителен дял в общия размер на задълженията - 2 млрд. лв., което е едва 1% от всички задължения. През 2013 г. спрямо 2010 г. намалява делът на задълженията към финансови предприятия (от 29.5 на 27.4%) и към доставчици (от 19.1 на 18.5%). Нараства обаче делът на задълженията към свързани предприятия (от 23.5 на 24.2%). Запазват се дяловете на данъчно-осигурителните задължения, задълженията към персонала, по полици, облигационни заеми и аванси.
След отчетения през предходните две години спад на дългосрочните (над 1 г.) задължения, през 2013 г. те отбелязват ръст, при това нарастват с по-големи темпове от краткосрочните (до 1 г.)
Основната част от задълженията (96%) са на предприятията от частния сектор, при това те нарастват с много по-висок темп от тези в обществения сектор.

Към края на 2013 г. държавата, общините и предприятията с преобладаваща държавна и/или общинска собственост имат задължения към фирмите в размер на 760 млн. лв., в т.ч. 553 млн. лв. са държавните задължения и 207 млн. лв. са общинските. Просрочените с над 90 дни вземания от ведомства, държавни и общински предприятия са 277 млн. лв., в т.ч. 108 млн. лв. са държавните задължения и 169 млн. лв. са общинските.

Като фактори, които оказват позитивно влияние върху задлъжнялостта от БСК посочва постепенното излизане от кризата на страните от ЕС, като предпоставка за ускоряване на икономическия растеж у нас, увеличението на износа (+7.2%), вкл. за страните от ЕС (+9.1%), сривът на петрола, усвояването на евросредствата.

Неблагоприятна икономическа среда и незначителен ръст на БВП, свиването на инвестициите, нарастването на случаите с фактическа неплатежоспособност и броя на фалитите, високото ниво на необслужваните кредитите и дефлацията оказват негативно влияние върху задлъжнялостта, показват изводите от анализа.

Работодателите препоръчаха да се улесни достъпа до правосъдие и да се ускорят процедурите по обявяване в несъстоятелност.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.