ЕК представи амбициозен план за растеж

eu-prosperity

Европейската комисия (ЕК) обяви план за инвестиции на обща стойност 315 милиарда евро, чрез който ще се възстанови растежа в Европа и повече хора отново ще имат работа. Основният стремеж е да се стимулират допълнителни частни инвестиции, които да спомогнат за конкурентоспособността и иновациите на Стария континент.

Според оценките на ЕК предложените мерки като цяло могат да увеличат БВП на ЕС с между 330 милиарда евро и 410 милиарда евро в рамките на три години и да създадат до 1,3 милиона нови работни места.

„Съвсем просто е — ако Европа инвестира повече, ще постигне по-голям просперитет и ще създаде повече работни места. Планът за инвестиции, който предлагаме в тясно партньорство с Европейската инвестиционна банка, представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Планът предвижда създаването на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), гарантиран с публични средства, чрез който през следващите три години (2015—2017 г.) ще се мобилизират допълнителни частни инвестиции на стойност най-малко 315 милиарда евро. Целта е Фондът да заработи до средата на 2015 г.

Всяко евро от мобилизираните в ЕФСИ публични средства ще генерира инвестиция в размер на около 15 EUR, която в противен случай не би била направена. Общо 8 млрд. евро ще дойдат от европейския бюджет, като 3,3 млрд. от тях ще са от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), чрез което се финансират редица енергийни и инфраструктурни проекти, включително и в България.

Именно липсата на единен енергиен пазар и по-добра регулация бе изтъкната при представянето на плана сред основните рискове относно сигурността на ЕС. За периода 2014 -2020 г. ЕС предвижда да инвестира 1,39 млрд. евро в мрежова инфраструктура. Сред тези проекти са газовите интерконектори България – Гърция, увеличаването на капацитета на съществуваща връзка между двете страни, както и изграждането на газопровод от България до Австрия през Румъния и Унгария. Паралелно с това ще се изграждат и сухопътни и водни транспортни връзки от Западна към Източна Европа и Егейско море.

Фондът ще започне да действа със значителен размах и ще може да разшири дейността си, когато в него се включат повече заинтересовани страни. Комисията приканва държавите членки и националните насърчителни банки да участват във Фонда, за да се увеличи въздействието от него и да се постигне още по-значим положителен ефект за европейската икономика“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Според председателя на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер в Европа има голямо количество ликвидни средства, но няма достатъчно инвестиции, поради криза на доверието. По думите му Европа трябва да поеме по-голяма част от рисковете, както и да обвърже отново частните инвестиции с привлекателни проекти, с която цел се създава и ЕФСИ.

„Новият Европейски фонд за стратегически инвестиции ще осигури целенасочен капацитет за поемане на риска за икономически жизнеспособни проекти, като се използват знанията на банката и опита ѝ във връзка с подбора и управлението на проекти. Това ще бъде съпътствано от други инициативи, като премахване на регулаторните пречки и създаване на консултантска служба по въпросите на инвестициите, с цел насърчаване на разработването и подготвянето на проекти в Европа“, каза още Хойер.

Интегрирането на фонда в рамките на съществуващата структура на групата на ЕИБ ще даде възможност той да бъде създаден бързо през пролетта на 2015 г.. Фондът ще има потенциала да мобилизира допълнително финансиране, надхвърлящо 315 милиарда евро, през периода 2015—2017 г.

Освен това тези инвестиции ще бъдат съчетани по-скоро с постигането на максимален ефект на ливъридж при използването на европейските структурни и инвестиционни фондове през периода 2014—2020 г. чрез използването на заеми, собствен капитал и гаранции, отколкото с отпускането на традиционните безвъзмездни средства. Това ще повиши коефициента на ливъридж на между 1:3 и 1:4. Чрез удвояването на размера на иновативните финансови инструменти и използването на така създадения ефект на ливъридж, в периода между 2015 г. и 2017 г. ще могат да бъдат мобилизирани между 20 милиарда и 35 милиарда евро под формата на допълнителни инвестиции в реалната икономика.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.