ЕК одобри трансграничната програма между България и Гърция

contract

Европейската комисия прие трансгранична програма за Гърция и България, която ще допринесе за създаване на нови работни места и растеж чрез насърчаване на предприемаческата дейност и подобряване на капацитета на малките и средните предприятия за разширяване на тяхната дейност отвъд местните пазари. Програмата е на стойност 129 млн. евро, с финансиране от Европейския съюз в размер на повече от 110 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. 

Програмата ще акцентира върху следните четири приоритета: конкурентоспособност и новаторство в трансграничния район, устойчивост и приспособимост към климата в трансграничния район, по-добра свързаност на трансграничния район, социално приобщаване в трансграничния район.  Програмата, която обхваща 11 гръцки и български региона, ще подобри също трансграничното сътрудничество за по-добра защита на местното население от рискове от наводнения. Тя ще развива и насърчава културното и природното наследство на трансграничния район. Освен това инвестициите по програмата Interreg ще подобрят управлението на водните ресурси и трансграничната свързаност.

Това означава съкращаване на времето за пътуване, както и подобряване на безопасността на движението. Накрая, програмата има за цел да разшири социалното предприемачество в граничния район, което би довело до увеличаване на заетостта в социални предприятия и до повече социални услуги за уязвимите общности.

Сред очакваните резултати на програмата са:  подобряване на предприемаческия климат, по-добър достъп до ключови пазари и повече клиенти за МСП, повишаване на устойчивостта при трансгранични природни бедствия (наводнения), увеличаване на туристическия поток в граничната област, намаляване на времето за пътуване и подобряване на безопасността на движението.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.