ЕИФ и Райфайзенбанк подписаха споразумение за 35 млн. евро за финансиране на българския бизнес

contract

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха гаранционно споразумение, чиято цел е да увеличи финансирането за иновативни малки предприятия и средни компании в България. Трансакцията се осъществява с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – основата на Инвестиционния план за Европа.

Благодарение на новото споразумението с ЕИФ, през следващите две години, Райфайзенбанк ще осигури финансиране в размер на 35 млн. евро за иновативни компании в България.  Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата подкрепа по Програмата на Европейската комисия  „Horizon 2020“. Това ще даде възможност на Райфайзенбанк да предоставя на иновативните компании допълнително финансиране при по-благоприятни условия.

“За втори път в рамките на по-малко от половин година България се възползва от гаранция по Инвестиционния план, този път за близо 70 млн. лева. Това споразумение отново е насочено към това, което има най-голямо значение – подкрепа за малките и средни предприятия, които създават най-много от новите работни места в Европа. Браво за предприемчивостта и успех на компаниите, които ще се възползват от тази възможност!“, коментира Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси.

Според Главния директор на ЕИФ, Пиер Луиджи Гилибер: “Подписаното с Райфайзенбанк (България) споразумение е доказателство за ангажимента ни бързо да реализираме програмата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Като стимулираме финансирането на иновативни компании чрез гаранционната схема за малки и средни предприятия „ИновФин“, ще  можем да осигурим ефективна и навременна подкрепа за българския бизнес и да му помогнем да развива и подобрява нови продукти и услуги.”

Това е първoтo споразумение в България за насърчаване финансирането на иновациите в рамките на „ИновФин“ с подкрепата на ЕФСИ. То идва в резултат на желанието на Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за бързо реализиране на конкретни инициативи по ЕФСИ, в съответствие с очакванията на страните-членки, Европейската комисия и Европейския парламент. Целта на това споразумение е да насърчи кредитирането и гаранционните споразумения, като допринесе за откриването на нови работни места и за икономическия растеж в ЕС.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.