Две от дружествата на Трейс в Сърбия ще поддържат пътища там

Highways

Две от дъщерните дружества на „Трейс Груп Холд” АД са подписали нов съвместен договор за поддръжка на пътища в Сърбия, като обединение между „Трейс ПЗП Ниш” АД и „Трейс ПЗП Враня” ООД ще ремонтира част от общинската пътна мрежа на сръбската община Враня. Това става ясно от публикувано чрез БФБ-София подадено съобщение на компанията.

Съвместният договор е сключен на 7 септември 2015 г. и е на стойност от 3.2 млн. евро. Срокът му за изпълнение е 72 дни. Двете дружества ще ремонтират и реконструират 11 участъка от общинската пътна мрежа на Враня с обща дължина от 42 км. Участъците свързват различни населени места на територията на общината, а дейностите по проекта включват отводняване, асфалтиране и поставяне на предпазни огради.

„Трейс ПЗП Ниш” АД и „Трейс ПЗП Враня”, които са придобити от Трейс през последните две години, са специализирани в ремонта и поддръжката на пътната мрежа в Сърбия. Двете дружества работят на територията на 28 сръбски общини и поддържат близо 2 800 км. пътна мрежа. Компаниите разполагат и със собствени производствени бази, сред които кариери за инертни материали, 7 асфалтови бази и над 220 строителни машини. В момента „Трейс Груп Холд” АД изпълнява четирите магистрални участъка в съседна Сърбия, като те са на обще стойност 95 млн. евро.

„Трейс ПЗП Ниш” АД е първото сръбско дружество, което се присъедини към „Трейс Груп Холд” АД в края на 2014 г., а след него беше закупено и пътно-строителното дружество „Трейс ПЗП Враня” ООД. Двете дружества са водещи в местния строителен бранш, като оперират на територията на 28 общини в Сърбия и поддържат близо 3 000 км пътна мрежа.

В България„Трейс Груп Холд” АД и неговите дъщерни дружества поддържат републикански пътища на територията на ОПУ София, Ловеч, Стара Загора, Ямбол, Кърджали, Бургас, Смолян и Враца.

През лятото на тази година стана ясно и, че акционерите на „Трейс Груп Холд” АД са решили част от нетната печалба за 2014 г. да бъде раздадена като дивидент на акционерите. Общото събрание беше проведено на 18 юни, като то  гласува за 0.136842105 лв. брутен дивидент на акция, като нетния дивидент само за физически лица е 0.13 лв. До самото провеждане на общото събрание не беше ясно ще се раздава ли дивидент и ако се раздава, какъв ще бъде размерът му. В случай, че нямаше дивидент, цялата печалба щеше да постъпи във фонд „Развитие“.

За 2013 г. година „Трейс Груп Холд” АД разпредели брутен дивидент от 0.12631579 лв. за акция, но най-високи суми акционерите са получили за 2009 г. и 2010 г., когато брутният дивидент е бил 0.2631579 лв. или 0.25 лв. за една акция на физически лица.

Акциите на „Трейс Груп Холд” АД са включени в борсовите индекси BG40 и BGTR30. В понеделник, на 14 септември, те паднаха с 0.14% до 6.49 лв. От началото на годината книжата на дружеството поскъпват с 4.11%, а за една година назад са надолу с 3.13%. Пазарната капитализация на „Трейс Груп Холд” АД е 157 058 000 лв.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.