В. Горанов: МФ предприема мерки за борба със сивата икономика и надграждането с нови идеи

VLadislavGORANOV

„Борбата със сивата икономика трябва да е процес и целенасочено налагане на възприятия във всички икономически субекти, че държавата няма да толерира подобно поведение“ – това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръгла маса на тема „За икономика на светло“, организирана от АИКБ и Националния център „Икономика на светло“.
Финансовият министър съобщи, че след предприетите мерки от МФ за промени в нормативната уредба във връзка със събирането на публичните приходи и намаляването на натиска на неформалната икономика към бюджета към 18 юни само събраните приходи по централния бюджет са около 10,8% номинално повече, в сравнение със същия период на миналата година. За този период приходите от двете приходни администрации са с 1,109 млрд. лева повече, което е с 11,1% повече от същия период миналата година.

Владислав Горанов каза, че благодарение на мерките за криминализиране на невнасянето на осигурителните вноски, увеличението на приходите от тях е с 12,2% повече, събрани са 319,9 млн. лв. повече, спрямо същия период на миналата година, а най-голям ръст на събираемост се отчита при приходите от здравноосигурителните вноски – с 13,5% повече. „През първите пет месеца на година отчитаме подобрение на бюджетната позиция с над 2 млрд. лв. или с 2,5% от БВП. Тенденцията се запазва, което ни дава основание да вярваме, че вървим в правилна посока“ – допълни министър Горанов.

Владислав Горанов припомни новите мерки, които МФ предприема в посока за борба със сивата икономика, и надграждането с нови идеи на вече съществуващите такива – това са засилването на контрола върху доставките и движението на течните горива чрез автоматизираната система за обмен на информация между НАП и АМ; измененията в ЗДДС от края на 2014 г., според които всички лица, които извършват зареждане за собствени нужди на превозни средства, машини, съоръжения и др. техника регистрират и отчитат зареждането по реда на Наредба Н-18; засилен контрол на място от НАП и АМ върху производството на акцизни стоки, докато всички данъчноосигурени лица изпълнят изискванията за автоматичната отчетност към приходните администрации.

На последвалия брифинг за журналисти на въпрос по актуалната тема за Гърция, обсъдена и на заседението на ЕКОФИН в края на миналата седмица, финансовият министър съобщи, че „в МФ наблюдаваме внимателно случващото се в южната ни съседка – най-вече напрежението по отношение на банковата им система. Нямаме никаква причина да търсим пряка връзка между проблемите там и евентуални проблеми в България. За мен наблюдението на гръцката тема е по-скоро наблюдение на това как неблагоразумни политики, провеждани дълъг период от време, могат да поставят „на колене“ една иначе прекрасна държава с уникална природа“.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.