България получи много добър търговски кредитен рейтинг

Credit_score_2396990b

България се ползва с много добър търговски кредитен рейтинг. Страната ни е класирана със степен B2 в базата данни на една от компаниите – лидери на международния пазар на застраховането на търговския риск.

Застраховането на търговския кредит покрива риска от неплащането, когато една компания продава на друга чрез отложено изплащане, т.е. според риска на междуфирмената задлъжнялост България стои добре пред външния свят. Чуждите икономисти ни оценяват като държава без тенденции към политическа криза, но с много политически шум. Икономистите обаче сочат като рискови публичните политики и дават пример с пенсионната система и опасността от национализация на фондовете. От друга страна, експертите са впечатлени от начина, по който страната ни се е справила с банковата криза, информира БНР.

Мога да кажа, че според международната общност, като наблюдател и според моя лична преценка, БНБ се справи отлично с банковата криза, но най-трудната част тепърва предстои – възстановяването на доверието, каза Людовик Субран от фирмата, дала търговския рейтинг на България.

Чуждите експерти очакват за България потреблението на домакинствата и инвестициите да се запазят стабилни през тази година. Като възможност пред страната се разкрива и външният пазар, защото не е загубила пазарния си дял.

Вярваме, че през 2015-а година има възможност да се спечелят 800 милиона евро допълнително от износ от България. Това е всъщност търсенето в световен мащаб към България, заяви още Субран.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.