България е най-уязвимата страна от гледна точка на енергийната сигурност

energie

Центърът за изследване на демокрацията отбелязва в доклад загубата на независимост в управлението в областта на енергетиката. Тя се улеснява от корупционни практики на всички равнища в сектора, лошо управление на държавните компании, както и нарушаване на всички правила на конкуренцията. Тези фактори закрепостяват България като най-енергийно бедната и несигурна страна в ЕС, пише в доклада, разпространен днес по време на дискусия на тема" Енергийната /не/сигурност на България: завладяване на държавната енергийна политика и енергийна бедност".

Докладът представя резултатите за България от Международния индекс на рисковете пред енергийната сигурност на Института за енергията на 21-ви век към Търговската камара на САЩ. Индексът отразява състоянието на 75 държави, най-големи потребители на енергия.

Според доклада за 2014 година България е най-уязвимата страна от гледна точка на енергийната сигурност сред всичките разглеждани държави. Основните рискове за България са равнището на енергийна бедност, зависимостта от един източник и един маршрут на доставка на нефт и природен газ, както и високата енергийна интензивност на икономиката, предаде БТА.

Негативното въздействие на тези традиционни рискове пред България се усилва от лошото управление и завладяването на енергетиката от частни местни и чуждестранни, включително държавни интереси, посочиха от Центъра за изследване на демокрацията. Най-видимите примери за това са проекти като "Цанков камък", АЕЦ "Белене", газопроводът "Южен поток" и изграждането на АЕЦ "Козлодуй", пише в доклада.

Текущото финансовото състояние на фирмите, част от България енергиен холдинг се влошава. Показателите на НЕК сочат, че дългът на компанията ще доведат до натиск върху активите на фирмата или от необходимостта държавата да гарантира задълженията на компанията, които към средата на 2014 година са близо три милиарда лева, допълват от Центъра за изследване на демокрацията.

От неправителствената организация препоръчват Народното събрание да прави ежегоден преглед на енергийната политика и енергийната сигурност и за влиянието на чуждите интереси в сектора. В доклада се предлага изтегляне на политическото ръководство на държавните дружествата в енергетика, с цел осигуряване на прозрачност и прозрачност при вземането на корпоративните решения. Предлага се и развитие на административния капацитет на ДКЕВР и се осигури независимост от политически и икономически интереси.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.