Бизнес климатът се подобрява

divident

С 1,2 пункта се покачва индикаторът на бизнес климата през февруари. Показанията се подобряват заради засилен оптимизъм в промишлеността, строителството и търговията на дребно, показват данни на НСИ.

В промишлеността индексът на бизнес климата нараства с 2.4 пункта в сравнение с януари поради благоприятните оценки и очаквания на предприемачите. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, докато в очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение. Основните пречки за развитие на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

През февруари бизнес климатът в строителството се подобрява с 1.8 пункта, най-вече заради засилен оптимизъм за поръчките през следващите 6 месеца и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното му влияние. На второ и трето място са финансовите проблеми и конкуренция в бранша.

В търговията на дребно индексът на бизнес климата нараства с 2.3 пункта спрямо януари поради оптимистичните очаквания на търговците на дребно за следващите шест месеца. Прогнозите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават най-сериозните пречки за развитието на дейността в отрасъла. Очакванията на търговците за продажните цени са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Силно се влошава бизнес климатът в сектора на услугите. Показателят пада с 3.0 пункта, но очакванията на мениджърите за следващите три месеца се подобряват. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, чието отрицателно въздействие се засилва през последния месец. По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.